Ива Стойкова
Най-малко две бързи действия обеща министър Мирослав Найденов по време на кръгла маса „Дивечът- ценен традиционен ресурс за българската кухня”, организирана от Евро-Ток България. На първо, място поправки в Наредбата за директни доставки, чрез които да се улесни пътя на дивечово месо до търговската мрежа и особено ресторантите. Промяната може да бъде направена само с неговия подпис, увери д-р Найденов, въпросът е експертите да обобщят необходимите мерки. И това трябва да стане преди началото на ловния сезон, който за дребния дивеч започва на 15 август, а за едрия - през октомври. Второто обещание на министъра е да разпореди на държавните горски предприятия да инвестират в техника и помещения за съхранение на охладено дивечово месо. От една година има шест такива стопанства, като техният оборот е около 300 млн. лв. годишно. Освен това в България ще бъде създаден единственият в света референтен център за диагностика на болестите по дивеча, припомни Мирослав Найденов. Той обърна внимание, че погледите вече са насочени към страната ни, а ние сме задължени да изчистим въпросите за дивеча и дивечовото месо, поне от гледна точка на документацията.
Наредбата сега
Един от главните проблеми в момента е, че в България има само две лицензирани кланици за дивечово месо. Освен това в ловните стопанства няма условия за бърза обработка и съхранение на месото. В страната има изграден един пункт за съхранение и транжиране на дивечово месо и това е Държавно-ловно стопанство „Ралица”. Съществуват 3 пункта само за съхранение на дивечово месо в ДЛС „Шерба”, ДЛС „Черни Лом” и ДЛС „Витошко-Студена”. Д-р Любомир Кулински, директор дирекция „Координация и контрол” в БАБХ подчерта, че в Наредбата за директни доставки има специално място за дивеча, а стъпките са прости. Ловното стопанство първо трябва да подаде заявление в Българската агенция по безопасност на храните, след това се осъществява регистрация на пункта за първична обработка. Изискването е съответно 10 броя едър дивеч и 50 броя дребен дивеч на ловец. Сроковете за съхранение на месото в охладено състояние също са доста добри, смята д-р Кулински. Те са до 7 дни за едрия дивеч, и 10 за дребния. В Наредбата е записано, че месо от дивеч не може да се замразява в ловните стопанства, но това може да стане в одобрените предприятия. Във всеки район има такива транжорни и кланици, обясни Кулински. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев предложи наличните в момента предприятия за месо да приемат и дивеч. Така, от една страна, те ще подпомогнат бизнеса си, а от друга- ще съдействат за по-бързото и лесно разпространение на дивечовото месо. И чуждите туристи искат българско месо, потвърди председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
Вода газим, жадни ходим
Около тази поговорка се обединиха всички участници в кръглата маса. Цифрите сочат, че популацията на дивеча у нас се увеличава, както и приходите от ловен туризъм. Годишно се отстрелват например около 300 благородни елени, 250 лопатари, 22 хиляди диви свине. Същевременно 8 ферми произвеждат дребен дивеч. Ловните сдружения са 168 и стопанисват и ползват дивеча върху 87% от ловно-стопанската територия на страната. Реалното стопанисване и ползване на дивеча се извършва от около 2800 ловни дружини. Държавните ловни стопанства са 28, а към момента броя на ловците е близо 135 хиляди.
При тези впечатляващи цифри обаче в търговските вериги у нас има само замразено дивечово месо внос. Което е и доста скъпо. Например, филе от елен в „Метро” струва 70 лв. за килограм. Според Борис Петров от Евро-Ток България тази цена може да падне доста по-надолу, ако месото е с български произход. С уговорката, че дивечовото месо е деликатес и е нормално да бъде доста по-скъпо. Но и не съвсем. Шеф Петров даде още един пример- пъдпъдъкът е на цена от 3 лв. за брой. Всяко семейство може да си позволи поне по веднъж месечно дивечово месо на трапезата, което освен вкусовите си качества, е и доста полезно.
Куриозни случки
Ресторантьорите и готвачите у нас признават, че имат сериозни затруднения да се снабдяват с дивечово месо, което е легално и проверено за безопасност. Понякога се стига до куриози. Представителите на Евро-Ток България обясниха, че често се случва шеф-готвачите да получават анонимни sms-и с предложения за продажба на дивеч. Цитираният гласеше: „Яребица- грил, 8,50 лв.”. В други случаи самите потребители са слабо информирани- веднъж клиент извикал главния готвач на ресторанта и тихичко попитал не е ли дивечът в менюто вписан в Червената книга. Готвачите изтъкват, че дивечът е сезонен продукт и за да може да се използва целогодишно, трябва да бъде правилно замразен. Отделен е въпросът, че масово готвачите нямат професионалната култура за работа с дивеч, уточни президентът на Евро-Ток България Жоро Иванов.
Доц. Д-р Соня Алексиева, ръководител секция „Туризъм” в Нов български университет, предложи създаването на специална академия за това.
За да стигне дивечовото месо до кухнята, а после и масата в ресторанта, то трябва да бъде правилно обработено. Ето защо министър Мирослав Найденов предложи създаването на ръководство за ловци, което да дава указания за действията им. Често ловците изчакват до края на деня, преди да се заемат с дивеча, а това води до развитието на различни бактериални процеси. Също така те трябва да знаят и къде да занесат дивечовото месо. Министерството на земеделието и храните ще поеме финансирането на такъв наръчник, обяви Найденов.
По време на Кръглата маса всички имаха възможността да дегустират ястия от дивеч, приготвени от Шеф-готвачи Евро-Ток. Сред тях бяха Селекция Колбаси от Дивеч, Гулаж от Елен, Печени Пъдпъдъци, Филе от Диво прасе с гъби, Печен бут от Елен с боровинки, Фазан с ябълки и др.
Tweet |
|
Полезна информация. Добре е да се опита. Наслука и добър апетит.