Британският вестник The Telegraph разкрива тайната на сиренето и представя 18 уникални сирена от цяла Европа, сред които и българското зелено сирене от Черни Вит. Технологията за правене на сирене не е сложна, пише авторът Donald Strachan, но задава въпроса защо тогава има толкова различни сирена. Отговорът се крие в тероара – всичко започва от земята, казва Patricia Michelson от La Fromagerie, най-доброто място в Лондон, където може да се опитат и купят занаятчийски сирена от цяла Европа. Климатът и почвата се отразяват на животните и храната, която те ядат. Второто важно условие са уменията на майстора на сиренето.
Очевидно славата на българското зелено сирене вече се носи сред европейските познавачи. Но ентусиастите от тетевенското село Черни Вит трябваше да извървят дълъг път, който още не е в края си. EconomyNews.bg разказа за първи път през 2011 г. за зеленото сирене със серия от публикации, снимки и видео. Днес Цветан Димитров, който към онзи момент беше кмет на селото, се е посветил именно на постигането на устойчивост при производството на зеленото сирене, както и на социални дейности. Вижте отново нашите авторски текстове:
Черни Вит - на гости на зеленото сирене
Зелено сирене - един кмет vs бюрокрацията
Кмет напуска заради зелено сирене
„Зеленото сирене” - дегустацията забранена
Коментари (0)
Tweet |
|