RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » 73 л годишна консумация на бира у нас
73 л годишна консумация на бира у нас
12 Дек 2013 11:00:00    |    634    |    Коментари: 0
pic

Според доклад на Ernst & Young през 2012 г. пивоварният сектор в България е генерирал 163 млн. евро приходи за държавния бюджет и е допринесъл за поддържането на 28 900 работни места (директна и индиректна работна заетост). Добавената стойност от производството и продажбите на бира се изчислява на 126 млн. евро, което е с 6 млн. евро (5%) повече, в сравнение с 2008 г.
През 2012 г. в нашата страна са произведени 4 992 300 хектолитра пиво и са консумирани 5 403 900 хектолитра. Изчисленията показват, че в сравнение с 2010 г. вносът на пиво в страната се е увеличил с повече от 215%, достигайки 424 000 хектолитра. Нарастващото потребление на ценово достъпни вносни марки пиво, плодовите бирени миксове и ръстът на броя чуждестранни туристи, посещаващи страната, са основните причини годишната консумация на глава от населението да е 73 литра и да достигне нивата от 2008 г.
Резултатите от проучването, представени в Брюксел на годишната гала вечер на Пивоварите на Европа, показват, че секторът се адаптира към настоящите икономически трудности и има потенциал за растеж и създаване на работни места.
През 2012 г. производството и продажбите на бира са генерирали 53 млрд. евро данъчни приходи за правителствата в страните на ЕС и 2 милиони работни места. Секторът бележи 4% ръст в износа, като формира приходи в размер на 3 млрд. евро в търговския баланс на ЕС.
След известен период на спад, производството и обемът на потреблението в пивоварния сектор в Европа показват признаци на възстановяване. По данни на Ernst & Young, страните от Европейския съюз общо са произвели 390 милиона хектолитра бира, с което заемат второ място в света по този показател. На първо място по производство на пиво продължава да е Китай с 443 милиона хектолитра, а на трето – САЩ с 230 млн. хектолитра.
74 млн. хектолитра от произведената в ЕС бира е реализирана като износ към трети пазари и вътрешнообщностни доставки, а вносът на бира от страни извън ЕС е близо 47 милиона хектолитра. През 2012 г. пазарът на пиво в страните от ЕС общо възлиза на 357 милиона хектолитра, а средната консумация на глава от населението е 70 литра.
Проучването на Ernst & Young сочи, че добавената стойност, генерирана от производството и продажбите на бира, се изчислява на 51,5 млрд. евро. От тях 11,6% е добавената стойност за самите пивоварни компании, 10% - за секторите на доставчиците, 28% - за сектора ХоРеКа и 2% за търговията на дребно.
През 2012 г. пивоварните компании в ЕС са вложили 23 милиарда евро по веригата на доставките за производството на бира, в резултат на което в тези браншове са генерирани близо 316 000 работни места. Най-много средства са инвестирани в опаковки – 5,4 милиарда евро и в селскостопански суровини – 3,7 милиарда евро. Проучването на Ernst & Young отчита, че 50% от реколтата на ечемик в Европа е изкупена за производството на пивоварен малц, който е основната съставка на бирата.
Снимка: ЕП

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България