Намалява незаконното производство и търговия на грозде. Това каза в Бургас Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, по време на среща с производители от региона, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас. По думите на Коев глобите в проектозакона за виното и спиртните напитки са същите, които бяха и в към момента действащия закон. „Не сме се съобразили въобще с някои от предложенията да ги завишаваме. Те са по-скоро с превантивен, възпитателен характер”, обясни той. „Глобите ще се налагат на тези, които извършат измами”, категоричен бе той. „Глобите са големи 10 000 или 30 000 лева, тогава когато произходът на гроздето е неясен или има манипулации. Така че сертификатите и декларациите, които се подават до 15 януари в обратен ред ще се следят стриктно. Само за последната седмица имаме две направени проверки по обратния ред и е установено, че стигаме до лозето и виждаме, че вместо 700 дка са регистрирани само 8 дка, но в същото време огромно количество грозде е продадено на винарско предприятие и е декларирано, че гроздето е продадено на отделни частници. Във винарското предприятие обаче присъства документ, че предприятието го е купило от това лозе и става страшна каша. Говорим за над 200 т. грозде, т.е. по този начин се легитимира незаконно производство, за това ще бъдат толкова големи глобите. Те не са насочени към изрядните като броят на нарушителите действително е намалял. Намалява незаконното производство и търговия на грозде”, каза още Коев. „Големите винопроизводители си направиха собствени лозя и избягват този момент, когато преди 10 години общо взето лозарите определяха цените на пазара. Хората се възползваха от европейските средства и си засадиха свои лозя и когато не им достига малко се обръщат към лозарите, за да купят тяхната продукция, възможно най-качествената на възможно най-ниска цена”, каза той. По неговите думи в процеса винарите са изпреварили в развитието си лозарите. „Вариантите пред лозарите, които нямат винопроизводство са няколко. Първият е преструктуриране на лозята с евросредства, където субсидията е 75%. Изкореняват се старите лозя и се засаждат нови, тъй като с добитото грозде лозарите не могат да бъдат конкурентни, а лозята са стари на 30-35 години. Вторият вариант е да се продава гроздето, както до сега”, обобщи той. Третият вариант е гроздето да се преработва и да се прави вино, което лозарите да продават. В момента се попълват два регистъра за лозята – единият е към Изпълнителната агенцията по лозата и виното и другият е към камарата на лозарите и винарите. „Това вече приключи и регистърът е един и само в агенцията като такива са разпоредбите на ЕС, които трябва да спазваме. По този начин се скъсява време и се спестяват такси”, каза още той. Служебното прехвърляне ще се извърши от Националната лозаро-винарска камара в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Даден е шестмесечен срок, който е достатъчен, според Коев.
Tweet |
|