Гръцки кайсии и праскови заливат българския пазар и подбиват цените на родното производство, оплакват се овощари от силистренско. Заради дъмпинговите цени на вносната продукция българските плодове се купуват на безценица или остават да гният в масивите, а стопаните се заканват, че ще изкоренят градините. Масово у нас преработващите предприятия купуват гръцки кайсии по 50 ст. за килограм. За българските производители такава цена е немислима и е под себестойността на продукцията. Причината е размерът на евросубсидиите, обясняват овощарите. Земеделецът Борис Иванов обяснява пред БНТ, че гръцките производители получават 100 евро на декар, а той - по 15 евро на декар. Друга разлика е, че държавата плащата водата за поливане на овощните градини в Гърция, както и направата на капковото напояване, а у нас всичко е за сметка на собствениците. Ето защо българските производители не могат да бъдат равноправни на пазара, по думите на производителя. Друга опасност е, че ще спре засаждането на нови градини и рискуваме да не можем да си завъртим производството за догодина, смята Димитричка Търпанова, земеделски производител. Българската продукция се оскъпява и заради веригата от прекупвачи, които печелят на гърба на производителите. Търговците масово отказват фактури, за да не плащат ДДС, а ако производителят настоява - просто си тръгват без да купят нищо. Голяма част от тазгодишната реколта отива на румънския пазар, който засега е единственото спасение на местните овощари.
Коментари (0)Tweet |
|