RegionBG

bg iconНачало » Стил » Кулинария » Денят се познава по ... закуската
Денят се познава по ... закуската
16 Сеп 2014 13:59:32    |    801    |    Коментари: 0
pic

Белослава Петрова, стажант-репортер

Денят се познава по закуската - на това ни учат още от деца. Но според социологическо проучване относно хранителните навици на българите, едва 37 % от анкетираните закусват всеки ден, въпреки, че цели 76 % знаят, че закуската е най-важното хранене за деня. Основното оправдание е липсата на глад сутрин, което е следствие на прекомерното хранене вечер, пречещо на организма да си почине активно. Според специалисти това са лоши хранителни навици, които трябва да се променят. Недостатъчното време сутрин също е главен фактор за пропускане на закуската, но специалистите не приемат и това оправдание. Важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. Резултатите сочат, че българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.
Самото проучване е проведено от агенция Gemius с подкрепата на Unilever – производител на хранителни продукти. Стремежът на компанията е да инициира диалог с потребителите с цел предоставяне на полезна информация за здравословно хранене и пълноценен начин на живот. Стефан Андреев, изпълнителен директор на Unilever България заяви на специално събитие, по този повод: „Проучването разкри изключително любопитни факти и ние сме готови да подкрепим потенциални образователни кампании по темата за по-доброто хранене и здравословния начин на живот“.
Доц. Веселка Дулева подкрепи всеизвестната теза, за най- важното хранене, заявявайки, че „чрез закуската събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи“. Проучването разкри, че българите приемат недостатъчно полезни есенциални мазнини и прекалено много наситени мазнини.
Кулинарният блогър Сандра Алексиева и диетологът д-р Мария Николова пък опровергаха твърдението че „нямаме време да закусим” като демонстрираха как да си приготвим вкусна и пълноценна закуска със здравословни и пресни продукти само за няколко минути.
Закуската е от изключително значение, тъй като пречи на прекомерното затлъстяване, при нормалното хранене. Това е така, защото когато закусим, се спасяваме от разтърсващия глад в 12 часа на обяд, а докато дойде време за вечеря вече не сме гладни, тъй като закуската и обяда са ни дали достатъчно от необходимите мазнини и витамини за деня. Доказано е, че спирайки вечерята, но наблягайки на закуската се отслабва доста по лесно и разбира се здравословно, тъй като реално не се лишаваме от нищо.
Това което трябва да знаем за ненаситените мазнини е, че те са предимно от растителен произход и за това са полезни. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Поради тази причина се наричат и есенциални – незаменими, и трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега 6 всеки ден.Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата. Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като дресинги за салати, майонеза и риба.
Ето и няколко лесни и бързи здравословни закуски, които Сандра Алексиева представи
Сандвич за много гладни:
Една филия черен препечен хляб, 10 г мек трапезен маргарин, двa резена домат, един резен телешко филе, сушен босилек
Намажете препечената филийка с маргарин, отгоре сложете домата, накълцан на кубчета, накрая добавете филето и поръсете всичко с босилека.
Сандвич „Авокадо сила“
Една филия многозърнест хляб, половин авокадо, лимонов сок и сол на вкус
Накълцайте авокадото на кубчета, смесете го със сока и солта и разпределете върху филията.
Сандвич „Зелена енергия“:
Едно пълнозърнесто хлебче, 10 г мек трапезен маргарин, 2 ч.л. босилеково песто (или листа пресен босилек), 3 резена моцарела
Намажете хлебчето с маргарин, подредете отгоре моцарелата и поръсете с пестото.
Сандвич „Морски бриз“
Две филии пълнозърнест пшеничен хляб, 20 гр пушена сьомга, 20 гр крема сирене, две листа салата Айсберг, резен лимон
Намажете хляба с крема сиренето, отгоре подредете сьомгата, салатата Айсберг и лимона
Сандвич „Шарена пуйка“:
Една чабата, 10 г мек трапезен маргарин, два резена пуешко филе, един лист маруля, три резена краставица и два резена домат
Разрежете чабатата по дължина, намажете долната половина с маргарин, след което подредете пуешкото, марулята, краставиците и домата.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България