Тази година се очаква добра реколта от грозде, с отлично качество - със захарност над 25%. Прогнозите са за високи добиви - от около 250 - 260 хиляди тона общо за страната, каза директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев, съобщиха от пресцентъра на Селскостопанска академия. По думите му, прибирането на десертните сортове, което тръгна с две седмици по-рано, вече е в активна фаза. Лозарите прибират средно по 800 - 1000 килограма грозде от дка, което предполага с 20 - 30% по-висока продукция от миналата година.
По-ранният гроздобер се дължи на липсата на измръзвания през зимата, валежите през юни и началото на юли и топлото време през август. Притесненията на специалистите от Института са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас няма пазар, тъй като България е загубила пазарната си ниша. Проблем за стопаните и тази година ще бъдат ниските изкупни цени на реколтата.
Открит ден на виненото и десертното грозде ще се проведе на 28 август, сряда, от 10.30 ч в Института по лозарство и винарство в Плевен. Мероприятието е съвместна инициатива на ИЛВ заедно с Министерството на земеделието и храните и Селскостопанска академия - София. В програмата е предвидено представяне на сортове грозде, селекция на Института по лозарство и винарство - Плевен. Ще бъдат коментирани и възможностите за банково финансиране на производителите на грозде. Участващите в Открития ден лозари и винопроизводители от цялата страна ще дискутират актуалните проблеми в лозарството. Предвидена е и дегустация на грозде и вино.
Коментари (0)
Tweet |
|