Сиренето с трайно ниска цена, което продават веригите, съдържа доста повече вода отколкото при класическата рецепта. Бучките със замразена цена буквално се разтичат в ръцете заради високото съдържание на вода, пише в."Стандарт". Трайно ниската цена, която въведоха няколко вериги по настояване на земеделския министър Мирослав Найденов, излиза и доста солено на потребителите. Една бучка евтино сирене тежи с около 200 грама повече от същия размер бучка, но от по-скъп продукт с по-малко съдържание на вода, показа проверка в магазините.
Бихме могли да извършим проверка, за да установим дали сиренето, което се продава с трайно ниска цена, отговаря на техническата спецификация, обясни шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов. Според него не е проблем, ако в бучките има повече вода от обикновеното, ако това е вписано в одобрената рецепта за производството му. Ако се установи обаче, че бучките се киснат нарочно във вода, за да тежат повече, става дума за нарушение. Производителите и търговците, които предлагат подобен продукт, трябва да бъдат санкционирани, допълни шефът на хранителната агенция.
Новата наредба за млечните продукти ще влезе в сила от 1 януари 2013 г. Тя определя какво може да се казва сирене, кисело мляко или масло, и какво не. В нея е записано, че едно предприятие няма право да произвежда едновременно чисти млечни продукти и такива с примеси на растителни мазнини. Така от началото на 2013 г. предприятията ще имат право на шест месеца да сменят производството на истинско сирене с имитация на млечния продукт, като предварително ще трябва да уведомяват Агенцията по храните.
Коментари (0)
Tweet |
|