RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Общини » Как се става фермер след гурбет в Норвегия
Как се става фермер след гурбет в Норвегия
04 Авг 2011 11:10:00    |    1657    |    Коментари: 0
pic

Иван Иванов от Добри дял е на 34 години, занимава се с животновъдство от 6 години и до момента има над 250 овце, разказва в. „Борба”. В бизнеса е сам, помагат му само сезонни овчари. Твърдо е убеден, че има бъдеще в бранша, и упорито вярва, че той върви към по-добро. Младият мъж започва бизнеса с овцете, след като се завръща от 3-месечна работа в оранжерия в Норвегия. Видял там как се справят животновъдите, какви субсидии получават от държавата и решил да опита от тръпката да е фермер в България. Успокоил го фактът, че след време страната ни ще стане член на ЕС и животновъдите ще получават помощи. А се захванал с овце, защото било по-лесно и евтино. Началото обаче било много трудно, особено първите три години, когато трябвали само вложения - да вземе терен, да направи фермата според изискванията и прочие. Спасил го финансово собственият му магазин, в който и сега продължава да продава фураж. Започнал с 80 овце, сега те наброяват 253. Не е купувал от други, а си ги развъдил сам. В различните години те са от породите „Аваси” и „Фризийска” за мляко. Половината сега обаче са от „Ил дьо франс” - месодайни. От тях тази година е продал над 100 глави чрез фирма посредник за Турция. Породата дава добър рандеман и върви по 5, 50-5, 80 лева за килограм живо тегло без ДДС. „Тази година южните ни съседи ни спасиха. Търсят обаче все мъжки животни, но пък няма ограничения за теглото им”, разказва Иван. Той е преориентирал бизнеса си именно към месодайните овце, за да връзва бюджета и издържа стопанството и себе си. От млякото, което продавал за 1,20 лв. за литър, не можел да покрие разходите си, затова и от тази година не дои овцете. Много му помага фактът, че е затворил цикъла на производство. Има 230 декара, засети с люцерна и тревни смески, а те са добра храна за животните във фермата. Въпреки нелеките и трудни моменти, Иван казва, че отдавна не му тежи да се занимава с овцете, защото вече е свикнал, а и субсидиите са доста добра глътка въздух за фермата. Сега е подписал и договор за помощи по схемата „Де минимис” по 10 лева за овца. Държавната помощ е за изхранване на животните през тази година. Тепърва му предстои изготвяне на проект за торище, което е задължително от 2012 година.
„Не е лесно в животновъдството, но единственият по-сериозен проблем е инфлацията. Цената на килограм агне трябва да е по-висока. Сега тя не е задоволителна, но поне има пазар. След 2013 година казват, че ще има промяна към по-добро. Оптимист съм за бъдещото си и не мисля да се отказвам”, твърди фермерът от Добри дял.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България