RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Сектори » Колбасите поскъпват с 15%
Колбасите поскъпват с 15%
27 Сеп 2012 11:35:34    |    878    |    Коментари: 0
pic

Поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на месните продукти. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на първия земеделски бизнес форум в хотел „Хилтън”. Вероятно ще поскъпнат и колбасите, но не мога да прогнозирам с колко, каза той. Същото се отнася и за млечните продукти. Животновъдите, месо и млекопреработвателите са изправени пред фалити заради скъпите фуражи. Сериозно поскъпване на продуктите не може да има, защото потребелението е свито и едва ли хората могат да поемат по-високи цени, допълни министърът.
Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, обяви че при ръст от 30 % на суровините, колбасите могат да поскъпнат с 15%. Не знам дали обаче някой може да си го позволи, допълни той.
Министър Найденов е поставил въпроса и в Брюксел на последното заседание на Съвета на министрите по земеделие. България и още пет страни са притиснати от запасите на фуражи в ЕС заради сушата. Другите засегнати държави са Унгария, Словения, Португалия и Италия, освен това и от високите цени на суровините.
По отношение на цената на хляба министър Найденов коментира, че няма основания за поскъпване, тъй като на американския пазар пшеницата е поевтиняла с 8-10% и вече е 319 долара за тон.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България