RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Сектори » Лозя & вино: Очаквания за реколта 2015
Лозя & вино: Очаквания за реколта 2015
26 Авг 2015 12:24:39    |    1721    |    Коментари: 0
pic

Юлия Костадинова, DiVino.bg
След катастрофата през изминалата година, която остави много лозя в плачевно състояние, сега, в навечерието на гроздоберната кампания 2015 е време да дадем кратки щрихи за реколтата у нас. Разбира се, че това са предварителни прогнози, но тъй като за първи път официално мои чуждестранни колеги журналисти потърсиха такава информация от мен, сметнах, че е удачно да проверя как вървят нещата из лозята на страната. Иначе по предишната тема - запитването много ме зарадва, защото за България вече започва да се говори все повече из международното винено пространство. Най-сетне!

"Югозападна България вероятно ще има много добра кампания", споделя Петър Дросански от Логодаж, "разбира се, след две-три седмици ще мога доста повече неща да кажа, но засега се очертава да започнем да берем 10-тина дни по-късно, заради студената пролет. При нас освен това имаше доста суша, но не виждам това да е проблем за гроздето. Поне за белите сортове. Вероятно ще берем същото количество грозде, но с по-малко сок. Според мен ще трябва да внимаваме със степента на узряване при червените сортове и определяне на точния момент на обиране ако не искаме вино с твърде висок алкохол. Но отново казвам - все още е рано да дам окончателна оценка", завършва той.

На диаметрално противоположния "Североизточен фронт" нещата очевидно не са по-различни.

"2015 е много по-добра от предишната 2014 реколта", смята и Анелия Христакиева, енолог на Салла Естейт в село Блъсково, Провадия. "При нас цяло лято не валя, имахме два много сухи месеца юли и август и след това дъждът дойде навреме; гроздето е здраво и без поражения", казва още тя. "Очакваме по-малък добив заради сушата, при нас са около 500 кг/дка. Гроздоберът се очертава за първите дни на септември, което е съвсем нормално".

Цанко Станчев от Винарна Варна също определи реколта 2015 като "нормална, с опазени лозя без поражения. Е, по-натоварените лозя може да са пострадали от сушата, но като цяло е добре. Вървим със зреенето 10-тина дни назад, защото пролетта беше хладна, а после в големите горещини гроздето не успя съвсем да навакса, но дъждовете през последната седмица помогнаха на лозята да се поналеят", казва още Станчев. "Имаше някои лозя, които пострадаха от студ и градушки, но това беше на много ранен етап и успяха да наваксат. Ще берем около 5 септември", заявява винарят от Варна.

Тохун 2015 е добра реколта", е мнението и на Даниела Стаматова, енологът на малката поморийска изба. "Аз съм много доволна, гроздето е запазено, нямаме поражения и при контролиран добив при нас от 750 кг/дка вероятно ще имаме много добра кампания. Сокът в момента е свеж, леко зеленикав на цвят, отличен. Чакаме натрупването на захари и ще започнем гроздобера до 2 седмици, но за нас такова забавяне е съвсем в нормата", казва тя.

Ето какво е положението в Тракия, където гроздоберът на някои места започна.

Светлозар Джуров от Беса валей, пазарджишко: "Като година 2015 се очертава да е добра. Добивите ни ще са около 500-600 кг/дка. Гроздовете и чепките са добре формирани за сортовете и етапа на развитие, зърната са свежи, нямаме стафидиране, въпреки горещите и сухи юли и началото на август. Рано е да се каже каква ще бъде реалната зрялост, но това което виждам засега е един балансиран плод".

"Нормална, плавна реколта 2015, без сътресения за сега за нас", казва и Цветан Георгиев от Кастра Рубра в село Коларово, Харманли. "Надявам се да е така до края, но разбира се е рано да се каже. Ако има проблеми, то те са от миналата година и то само ако лозарите са си спестили някои важни агротехнически мероприятия. Ще берем в началото на септември", смята управителят на избата от Южен Сакар.

За Николай Далаков, който е непрекъснато из лозята на избите Анжелус Естейт, Александра Естейт, Бетър Халф и Терра Болония "2015 е най-добрата за последните пет реколти! Гроздоберът започна в Южна България, до седмица-две започва за белите навсякъде на юг от Балкана. Северняците може би ще почакат, но пак всичко зависи от сортове, клонове, подложки... Добивите ще бъдат нормални", смята винарят, "кой както е рязал и за каквото е рязал, това и ще бере", категоричен е още Далаков и допълва шеговито: "Господ да помога още месец и половина, който не е дал курбан за Голяма Богородица да даде сега!".

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България