RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Сектори » Маврудът - най-българският сорт
Маврудът - най-българският сорт
04 Юли 2012 12:00:00    |    921    |    Коментари: 0
pic

Има възможност площите за отглеждане на сорта Мавруд у нас да се увеличават през следващите години. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той откри Кръгла маса в Асеновград, свързана с възможностите за отглеждането на сорта у нас. Според Коев в страната са засадени само 1663 хектара с мавруд, което е малко под 2% от общите лозови масиви у нас.

Сортът е традиционен за България и това е една от основните причини да искаме да го запазим за в бъдеще, коментира Коев. Според него маврудът от Асеновград е емблема, която може да представя страната ни пред света. Промотирането на българските сортове може да стане единствено когато държавата и целия винен сектор работят заедно.

Експертите от региона поискаха да бъде създадена национална програма за развитие и рекламиране на сорта. Само така е възможно чужденците да се запознаят с уникалните характеристики на българските вина.

От Изпълнителната агенция по лозата и виното припомниха, че само за първото тримесечие на тази година от страната ни са изнесени близо 11,7 млн. литра вино. Консумацията на вътрешния пазар през 2011 г. се е увеличила с 1,4% до малко над 93 млн. литра. От агенцията добиваха, че и засетите площи с мавруд в района на Асеновград и Пловдив са около 7814 дка.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България