Месото и рибата са сред най-рисковите храни през летния сезон. Това каза за Радио „Фокус“ диетологът проф. Донка Байкова. Според нея хората трябва да внимават откъде купуват хранителни продукти, как ги съхраняват и какъв е срокът им на годност. „Всички храни от животински произход са рискови и неправилното им съхранение през лятото може да доведе до сериозни стомашно-чревни проблеми“, уточни проф. Байкова.
„Когато купуваме риба, да внимаваме дали е прясна“, препоръча диетологът. Проф. Байкова посъветва след хранене, летуващите на морето, да не влизат веднага във водата, а да изчакат няколко часа.
Проф. Донка Байкова каза още, че е много важно през лятото да се пият повече течности, за да се избегне обезводняването. По думите й, друга основна част от грижите за здравето в летния сезон е защитата от слънчевите лъчи.
„Добре е активните хора, работещи през най-горещите часове на открито, да се предпазват с козметични продукти, шапка и светли дрехи“, допълни проф. Байкова.
Tweet |
|