Правителството прие нова Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В документа са определени критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им, съобщиха от правителствената информационна служба. Наредбата регламентира разрешените съставки при производството на млечни продукти. Забранява се добавянето в млечни продукти на мазнини и протеини с немлечен произход. Наредбата въвежда и дефинира понятието „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко” и специфичните изисквания при етикетирането на тези продукти.
С приемането на документа ще се въведат унифицирани критерии по отношение производството на млечни продукти с цел защита интересите на българските производители на сурово мляко и млечни продукти. Наредбата ще гарантира, че информацията за храните няма да въвежда в заблуда потребителите.
Tweet |
|