RegionBG

bg iconНачало » Новини » Свят » Основните храни все по-скъпи
Основните храни все по-скъпи
09 Фев 2012 15:10:00    |    1792    |    Коментари: 0
pic

Цените на храните са се повишили през януари за първи път от 6 месеца заради лошите метеорологични условия, съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, цитирана от AFP.
Индексът на цените на ФАО е отчел повишение от 2 % през януари спрямо предходния месец, което е първото повишение от юли. Индексът е достигнал 214 пункта, оставайки под максимума от 236 пункта от февруари 2011 година. Всички хранителни продукти са засегнати от повишението, като на първо място е олиото, следвано от захарта, зърнените храни, млечните продукти и месото. "Лошото време, което засегна ключови региони на производство като Южна Америка и Европа, оказа влияние и остава източник на безпокойство, обяснява икономистът на ФАО Абдолреза Абасян, цитиран в съобщението.

Все пак "няма едно единствено обяснение (...) Влияние оказват различни фактори" за всеки вид продукт, отбелязва той. Курсът на долара и цената на петрола, които често са причина за повишаването на цените, не изглежда да са изиграли съществена роля през януари. Индексът, проследяващ цените на олиото и мазнините, е нараснал с 3 % през януари заради по-голямото търсене на палмово масло и соево олио, съчетано със сезонния спад в производството на палмово масло.
Индексът на цените на зърнените култури се е повишил с 2,3 %. Не е засегнат само оризът. Царевицата отбелязва най-голямо повишение от 6 %. Цените отразяват главно безпокойството от метеорологичните условия, засягащи реколтата през 2012 година в главните производствени райони, отбелязва ФАО. Индексът на цената на захарта се е повишил с 2,2 %, но остава с 20 % под равнището от януари 2011 година. Поскъпването се дължи най-вече на лошото време в Бразилия, която е най-големият производител и износител на захар.

Снимка: Архив БГНЕС
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България