RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » Откриха ключови антиоксиданти в пивото
Откриха ключови антиоксиданти в пивото
01 Авг 2014 11:30:00    |    1137    |    Коментари: 0
pic

По време на 7-та Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика, бе потвърдено твърдението, че освен свежест в летните горещини, бирата, благодарение на своите натурални съставки, може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм при умерена консумация. Едновременно с това бяха изнесени резултати от ново изследване на качествата на пивото.

Според актуално изследване, проведено през тази година, произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти. В доклада на колектива от учени от Центъра по биология на храните, Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска акедемия и Института по физиология на растенията и генетика към БАН се посочва, че в бирата има високо количество ключови антиоксидантни съединения като пролин и глутатион.

Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна.
В зависимост от вида и технологиите на производство, в бирата се съдържат от 130 до 570 мкгр/литър. По този показател пивото се нарежда на едно от първите места сред храните. В допълнение, пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите. Изследването допълнително илюстрира наличието и на тиолсъдържащи съединения като глутатион в българските бири – 0,1 до 1 мкмол/литър – малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители. Глутатионът играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм. Нивото му варира според технологията на пивопроизводството и вида дрожди.

Изследването заключва, че пивото е отличен източник на важни нискомолекулни антиоксиданти за потребителя. В напитката те присъстват в балансирана, стабилна и леснодостъпна форма.

Източник: агенция Knowbox
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България