Българинът яде близо 5 пъти по-малко риба от европееца. Средно по 5,4 кг се на падат на човек за година. За света тази цифра е 18.6 кг, за Европа - 22 кг, за Азия - 20.7 кг, а в Северна Америка - 24.1 кг. Най-високо е потреблението на риба в Китай, където годишната консумация на човек възлиза на 31.9 кг.
Данните бяха съобщени в навечерието на Никулден от шефа на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив проф.Лиляна Хаджиниколова.
Институтът осъществява научно обслужване и оказва научно-методична помощ на рибопроизводителите в страната, каза проф. Хаджиниколова. Научното звано предлага традиционни технологии за отглеждане на стопански видове риби и сладководни раци в различни поликултури, произвежда и продава укрепнали личинки, малки рибки и зарибителен материал от шаран, растителноядни и други видове риби. Всички те са с установен произход и добър здравословен статус. Учените предоставят сециализирани консултации, изготвят експертни оценки и участват в програми за обучение.
Шаранът е един от традиционните видове риби, отглеждани във вътрешните водоеми на страната. Тази година учените от Института са започнали работа върху научноизследователски проект „Качество на месото на шарана, отглеждан при различни производствени системи”, съобщи още проф. Хаджиниколова. В резултат на разработките, ще се формира система за типова оценка на качеството на шарана. Тя ще бъде в помощ на рибопроизводителите при защита на тяхната собствена или географска марка. Социалното значение на проекта е свързано с възможностите за оценка и реклама на пазарните и здравословни качества на месото на шарана, да се увеличи производството му и да се повиши консумацията на риба у нас.
Коментари (0)
Tweet |
|