Професията лозаровинар става защитена. Това съобщи директорът на първата у нас професионална гимназия по лозарство и винарство Бисерка Илиева. Тя посочи, че през последните десетина години са реновирани стари лозя, има нови насаждения лозови масиви, което изисква добре подготвени млади кадри. "В тази сфера не се налага да има прекалено много кадри. Лозята се обработват с по-малка по численост хора, но те трябва да бъдат много добри специалисти", поясни Илиева. Същото се отнася и за винопроизводството, добави тя. Илиева припомни, че в Националната стратегия за развитието на страната ни се създават девет лозаровинарски района и Плевенският е един от тях. В него приоритет са отглеждането на червени сортове грозде и производство на червени вина. Професията на лозаровинаря е най-традиционната за нашето училище, тя е от много години, но в последно време не е привлекателна, затова решихме тя да бъде предложена за защитена, поясни директорът. Това означава, че не е необходимо да се съберат пълен брой ученици, за да съществува паралелката, поясни Илиева. Тя е убедена, че от новата 2015-16 година ще има млади хора,които да се кандидатират да бъдат подготвени в тази сфера. Икономическото развитие на България като член на Европейския съюз предполага подготовка на кадри за професии, които наистина са необходими - лозаровинарят е една от тях./БТА
Коментари (0)Tweet |
|