Мира Лазарова
„Цена на шоколад Своге в супермаркет в Холандия. Цената е в центове. Споделяйте за да знаят повече хора как ни правят на глупаци!” (бел.а. - запазен е автентичният правопис).
Това написа Фейсбук потребител под снимка, демонстрираща цената на 100 грама шоколад „Своге” - 19 евроцента и на 90-грамов – 29 евроцента, в холандски магазин. Последва надпревара на различни сайтове да пишат по темата и да броят споделянията на снимката, възмущението и коментарите.
Никой не обърна внимание, че по-малкият шоколад от снимката нелогично е по-скъп. А дали не става дума за ниска цена с цел привличане на внимание и налагане на продукта на иначе пренаситения холандски пазар? Защо причината да не е изтичащ срок на годност? Вариантите са няколко и можем само да предполагаме какво стои зад тези цени. Друг е въпросът, че единствено мениджърите в съответните компании знаят какво диктува цените, какво ги движи нагоре или надолу, какви споразумения имат с магазини, дистрибутори и т.н. Ето защо механичните сравнения никога не са коректни.
„Шоколадът в Холандия традиционно е по-евтин”, коментира друг потребител в социалната мрежа с преки наблюдения за цените в тази страна. Което, от своя страна, е повод да припомним какъв всъщност е пазарът на шоколад там и в България.
Холандия е важен какаов и шоколадов играч. Страната е сред водещите вносители на какао (20%), нареждайки се до САЩ (18%), Малайзия (10%) и Германия (8%), като същевременно е важен износител на полуготови продукти на какаова основа.
Средната консумация на шоколад на холандец годишно е около 5 килограма, като средното за Европа равнище е 7 килограма. Петте „най-шоколадени” пазари обаче са Швейцария (12 кг/човек), Англия (над 10 килограма), Франция (6,3 кг/човек), следвани от Германия, Италия и Испания. България е сред държавите с относително ниска консумация на глава от населението с едва 3,1 килограма годишно. Българите са начело обаче по консумацията на бонбони заради традицията да се подаряват при гостувания и празници.
Близо половината от продажбите на шоколад в Холандия се държат от Nestlé и Mondelēz (с предишно име Kraft). И двете компании имат големи фабрики в България със съществен износен потенциал и именно Mondelēz произвежда в Своге едноименния шоколад.
Консумацията на шоколад в Европа бележи ръст. Данни на „Нилсен” показват, че обратно на тази тенденция, през последната година българите са започнали да пестят именно от шоколад, бисквити и кафе. При кафето и шоколада потреблението се е свило с около 5%, докато при бисквитите спадът достига между 8% и 10%. От друга страна, у нас най-често сладките изкушения се хапват между основните хранения. Така е при 72.3% от хората, като 48% избират шоколад, показва анкета на "Mondelez България". Следват го вафлите с 37.3%, печивата и бисквитите.
Връщайки се отново на цените, справка на EconomyNews.bg сочи, че същите шоколади от снимката в момента у нас могат да се намерят на цена между лев и 1,49 лв. в българска верига супермаркети, без обаче да става дума за промоции. Лични наблюдения показват, че в дните около Коледа в същия магазин приблизително на тази, но промоционална, цена се продаваха шоколадите с марка „Milka”. И двете марки се произвеждат в Своге.
В момента оферта на Billa в Австрия предлага супер оферта - два шоколада „Milka” за 0,99 евро – различни видове с грамаж 87g/100g. Друга още по-супер оферта предлага 2+1 пакета бисквити за 1,59 евро. Но както е известно, тези цени ще бъдат валидни само тази седмица, след което ще бъдат възстановени редовните цени.
Изборът на шоколад и шоколадови изделия в България е по-ограничен в сравнение с други европейски страни. Но това може да се каже и за сиренето, и за колбасите… Българските цени не са ужасяващо завишени, с единствената цел да гнетят бедния и отруден българин, както гласят някои внушения. Обяснението за цените е просто - пазарните механизми следват своя логика, водени от местните условия, потребление и глобалната политика на производителите, както в случая става дума за световна компания.
Снимка: Facebook
Tweet |
|