Три нови сорта лози, устойчиви на болести и стресови климатични промени, създаде Институтът по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен. Единият - "Гарант", е десертен розов сорт. Вторият е червен винен сорт с името "Трапезица", а третият е междинен бял сорт, който може да се консумира като десертен, но е добър и за винопроизводство, наречен "Плевен". Предимството на сортове, продукт на института, е че те са силно устойчиви на мана, оидиум, студове и суши, и са подходящи за българските природни, почвени и климатични условия. Новите сортове ще бъдат внесени за одобрение в Изпълнителната агенция към Министерството на земеделието и храните. Създаването на сортове и производството на лозов посадъчен материал от тях за производителите от страната е основна дейност на института. През последните 25 години селекционерите в Плевен са създали 21 нови сорта лози.
Източник: БТА
Tweet |
|