Ива Стойкова
Великден със сигурност допринася за увеличаване на общата консумация на агнешко месо, макар то да не е сред фаворитите на българите. Според седмичния ценови анализ на Министерството на земеделието и храните към 1 април цяло агне струва между 11,55 лв./кг и 13,80 лв./. През изтеклата седмица търговията на едро с агнешки бут по области остава в широкия ценови интервал от 11,75 лв./кг (Пазарджик) до 16,20 лв./кг (Русе). В големите търговски вериги предлагането на дребно на агнешка плешка е на цени от 11,99 лв./кг в Благоевград до 14,05 лв./кг в Пловдив. Като цяло обаче средната консумация на агнешко месо на домакинство е не повече от 2 кг на година.
32 кг на година е консумацията на месо на лице от домакинство. Прогнозата на ИПИ за 2020 г. е увеличение до 38-40 кг.
Най-търсено от домакинствата остава птичето месо, следвано от каймата и свинското. Това са и
категориите с най-висок ръст през периода 2002-2011 г., съответно свинско – 86%, кайма – 54%
и птиче месо – 45%. Спад има в консумацията на агнешко, ярешко, овче и други меса. Относително стабилно, но на ниски нива се запазва потреблението на телешко/говеждо месо. Голяма част от консумацията на месо от телешко и агнешко месо е концентрирана в домашните стопанства и свързаните с тях фамилии.
Сравнение с Румъния
Традиционната румънска диета се основава на месо със средна годишна консумация на глава от населението от около 45 килограма, което нараства, показва анализ на Националния експортен портал. Свинското е едно от най-популярните меса (19 кг средна консумация на глава от населението) заедно с това от домашните птици. Консумацията на месо от домашни птици намалява през последните години, най-вероятно в отговор на огнищата на птичи грип, но сега тя се възстановява. Очаква се потреблението да нарасне с 10,7% , за да достигне 473 900 тона през 2017 година. Консумацията на говеждо и телешко месо се колебае през последните пет години. През 2013 година консумираните количества ще спаднат до около 137 900 тона,
което е спад от около 3,6% на годишна база. Цените на говеждо месо се повишават в отговор на увеличените разходи за фураж, докато потребителското доверие остава крехко. През 2017 година се очаква консумацията постепенно да намалее до 135 500 тона.
Поглед към Австрия
Средните месечни разходи за месо и месни продукти за 2009/2010 г. възлизат на 2.5% от общите разходи на домакинствата или 74 евро. При близо 3.5 млн. домакинства, годишният размер на пазара на месо и месни продукти е в диапазона от 3.1 млрд. евро, показва анализ на Националния експортен портал.
375.13 лв. е средният разход за храна и напитки на един българин в края на 2014 г. 352 евро е сумата за австриец. 865 лв. е средната месечна заплата в България и около 1580 евро в Австрия.
Съпоставка на месечните разходи на домакинствата в Австрия и България
Tweet |
|