RegionBG

bg iconНачало » За всеки » Кулинария » Кой е по-добрият зехтин?
Кой е по-добрият зехтин?
31 Окт 2012 10:30:00    |    1545    |    Коментари: 0
pic

Разнообразието от аромати и вкусове на зехтина може да се сравни само с тези на виното. Не е случайно, че съществуват хора, които са избрали да изкарват хляба си като дегустатори на маслиново олио. Но дори и нетренираните небца и носове могат да различат основните усещания, присъщи на този удивителен продукт. Те са резултат от огромното разнообразие от химични съединения, които се съдържат в зехтина – алдехиди, алкохоли, кетони, естери и какви ли още не. Тяхното количество зависи от всички етапи на производството на зехтина и, разбира се, от качеството, сорта и начина на отглеждане на маслините.
Както и при виното, много от ароматите на маслиновото олио са характерни за различните разновидности маслини. Такива са ябълковите, прасковените и пъпешовите тонове, както и тези, които напомнят на евкалипт, мента и домат. Зелените плодове дават на зехтина усещане за артишок, зелен чай и свежи билки, докато узрелите го даряват с нотки на ядки и тропически плодове. Но когато един зехтин се характеризира с плодовост, това означава, че в него се чувства характерният аромат на свежи маслини.
Някои зехтини се отличават със забележим горчив вкус, който се смята за добро качество, стига да не преобладава над останалите усещания. Същото важи и за лютивината и стипчивостта.
За съжаление в някои случаи поради различни причини – окисление, дълго съхраняване на маслините, различни ферментации, в зехтина може да се появят дефекти. Мирис на оцет, мая, краставица, бекон е добър показател за проблеми при производството на олиото. Понякога тези проблеми се развиват по време на съхраняването на зехтина и затова към него трябва да се подхожда внимателно. Не случайно той се предлага в тъмни бутилки – светлината, дори и тази на електрическите лампи, може да предизвика окисляване и промяна на вкуса и аромата. Доброто място за вашето качествено олио е в шкаф, далече от източници на топлина.
В момента на българския пазар освен зехтини от големи производители може да се намерят и продукти от малки ферми, включително и биологично произведени. Те са плод на специални усилия, които им придават забележителни отличителни характеристики. Макар дегустациите на зехтин тепърва да се появяват у нас, спокойно може да си организирате такава у дома. Подобно начинание е свързано с финансови средства, но със сигурност ще ви помогне да изберете подходящия за вас продукт, като в същото време ще ви достави и огромно удоволствие.
Цялата статия, посветена на зехтина, можете да прочетете в сп. Меню.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България