RegionBG

bg iconНачало » За всеки » Кулинария » Цар Мавруд
Цар Мавруд
29 Март 2012 09:40:00    |    1704    |    Коментари: 0
pic

Яна Петкова, DiVino.bg
В дегустационната серия Български вина от местни сортове от месец март 2012 вината с участието на мавруд бяха общо четиринадесет, девет от тях - чистосортови. Общо тези, които опитах с различни мои колеги през февруари обаче бяха над трийсет и като цяло този сорт оформи месеца за мен във винено отношение. Определено имах какво да споделя и го направих в блога на DiVino, във Вестта за цар Мавруд. Там е всичко, което съумях да разбера от и за мавруда на този етап от неговото и моето развитие.
Подадените за дегустацията на DiVino вина потвърдиха впечатленията ми от другите дегустации, а именно, че:
а) чистосортов маврудът е прилично, ежедневно вино и то ако всичко на лозето и в избата е минало що-годе добре. Ароматите му на неособено зрели червени плодове и пипер и леките, прекалено свежи тела, с тънки, но опърничави танини просто не могат да имат претенция за кой знае каква винена сериозност;
б) вариант за достойно бъдеще на този сорт се явява участието му в купажи или използването на техниката на засушаване на плода, прилагана засега единствено от изба Загрей за нейната Vinica. Комисията е оценила виното с абсолютно заслужените 88 точки.
Забелязах и нещо ново - липсата на златната среда в качествено и ценово отношение. Точките на вината бяха или около 83, или около 87, а цените около 8 или над 20 лева. Първите, както написах по-горе, не оставяха повече от кратки впечатления за вина, които "стават", а вторите имат цени, които автоматично ги изключват като възможна покупка за голяма част от купувачите, колкото и патриотично да са настроени. Иска се смелост да ценообразуваш наравно с вина от Бордо и явно тя, или безразсъдството, не липсва у много наши производители.
Както се полага, най-хубавото за накрая: има вина, които са встрани от цялата тази дискусия и които водят собствен живот, вглъбени и устремени в някаква своя посока, със собствен цикъл на развитие. Такова вино още от първата му реколта е Privat на Санта Сара. Избата получава адмирациите на всички световни винени имена, които са стъпвали у нас като Стивън Спъриър и Джансиз Робинсън, а Privat за мен е не само короната на портфолиото й, а и квинтесенцията на нейната философия. Решението маврудът да участва в топвиното на избата е добре премислен маркетингов ход, а дали сортът го заслужава, ще стане ясно най-късно с реколта 2009, в която той е сам в бутилката.
Ето и вината от дегустацията на DiVino:
Privat Mavrud & Cabernet Sauvignon 2007, Санта Сара
Zagreus Vinica Mavrud 2009, Загрей
Merul Mavrud Reserve 2009, Румелия
Yatrus Mavrud Limited Release 2007, Тера Тангра
Monogram Mavrud & Rubin 2008, Вила Юстина
Zagreus Mavrud Premium Reserve 2008, Загрей
Quantum Mavrud & Merlot 2010, Домейн Бойар
Zagreus Semela Cuvee Premium Reserve 2006, Загрей
Sveta Gora Mavrud 2009, Малката звезда
Enigma Mavrud 2009, Малката звезда
Merul Mavrud 2009, Румелия
Istoria bez kray Mavrud 2009, Едоардо Миролио

+359 Mavrud 2009, Вила Любимец
Perpera Mavrud & Melnik & Evmolpia 2009, Вила Любимец

В дегустационната комисия бяха Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Емил Коралов и Ясен Бориславов.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България